Diæt uden hvede Til patienter og pårørende Vælg farve Diæt uden hvede Du skal undgå alle former for mad, hvori der er hvede. Følgende produkter er hvede Durum, emmer, enkorn, grahamsmel, kamut, sigtemel, speltmel, ølandsmel, bulgur, couscous, mannagryn og semuljegryn. Du skal undgå alle former for hvedesorter uanset forarbejdning, fx groft, kerner, gryn, klid, perle. Følgende fødevarer indeholder ofte hvede Pasta, brød, kager, farsretter (leverpostej, paté, frikadeller), panering (fiskefilet, koteletter), jævning til sovs og suppe, madlavningsfløde, morgenmadsprodukter, slik, isvafler, dressing og hvedeøl. Eksempler på fødevarer, der ikke indeholder hvede Majsmel (Maizena), boghvede, kartoffelmel, havregryn, havremel, rugmel, byggryn. Følgende information står i deklarationen på færdigpakkede fødevarer Det skal altid stå i varedeklarationen, om et produkt indeholder hvede, eller om der er brugt hvede i fremstillingen af produktet. Ordet hvede skal være fremhævet med anden skrift. "Spor af hvede" betyder, at maden måske har været i kontakt med hvede under fremstillingen. Hvordan du skal forholde dig til "spor af"-mærkningen, aftales med din læge i Allergicentret. Du skal som udgangspunkt også undgå hvedestivelse. Det står i ingredienslisten, om der er anvendt hvedestivelse, også hvis der er tale om tilsætningsstoffer (E-numre). Læs varedeklarationen hver gang du handler, da indholdet kan ændres. På café, restaurant, hos bageren og slagteren skal personalet kunne oplyse dig om, hvad maden er fremstillet af. I tvivl? Lad maden stå. Odense Universitetshospital Hudafdeling I og Allergicentret Tlf. 6541 3620 Mail via e-Boks på www.ouh.dk/odei Læs mere om afdelingen på www.ouh.dk/afdi x 1/1 Materiale nr: 175816 20.06.2023
Download PDF fil