Diæt uden kød fra firbenede dyr Til patienter og pårørende Vælg farve Diæt uden kød fra firbenede dyr Du må ikke spise kød og indmad fra firbenede pattedyr, herunder: ko (okse), kalv, svin (gris), lam, får og geder. Du må heller ikke få kød fra vildt (rådyr, dådyr, kronhjort, kanin, hare). Kød fra sæl og hval skal du også undgå. Hvis du er i tvivl om specifikke dyr, så spørg din læge i Allergicentret. Du skal undgå mad, der er fremstillet på basis af disse produkter. Supper og sovs er tit fremstillet på fond, der er kogt på knogler fra svin og okse. Vær opmærksom på Du bør drøfte med lægen i Allergicentret, om der også er behov for, at du undgår: • Gelatine, som bruges i f.eks. gelé, husblas (desserter/ kager) eller slik (vingummi). Man kan i specialbutikker købe husblas, der er fremstillet på basis af tang, og det må du gerne få. • Pølseprodukter, der er fremstillet med naturtarm (fx en kyllingepølse i tarm fra lam/ svin/ får). • Bouillon/bouillonterning fra firbenede dyr (svin, okse, lam). Bouillon kan også være brugt i en sovs eller sammenkogt ret. Brug i stedet vegetabilske bouillonterninger eller fjerkræbouillon. Du må gerne Spise alle former for fjerkræ, fisk/fiskeprodukter og skaldyr. Medmindre andet er aftalt med din læge i Allergicentret, må du også gerne indtage alle former for mælk og mælkeprodukter. Følgende information står i deklarationen på færdigpakkede fødevarer Det skal altid stå i varedeklarationen, om der er kød i maden, eller om der har været brugt kød i fremstillingen af produktet. Læs varedeklarationen hver gang du handler, da indholdet kan ændres. Information, når du spiser ude På café, restaurant, hos bageren og slagteren skal personalet kunne oplyse dig om, hvad maden er fremstillet af. I tvivl? Lad maden stå. Odense Universitetshospital Hudafdeling I og Allergicentret Tlf. 6541 3620 Mail via e-Boks på www.ouh.dk/odei Læs mere om afdelingen på www.ouh.dk/afdi x 1/1 Materiale nr: 147453 20.06.2023
Download PDF fil