Diæt uden kød fra firbenede dyr og andre mælkegivende dyr. Til patienter og pårørende Vælg farve Du må ikke spise kød og produkter fra følgende dyr: Ko (okse), kalv, svin(= gris), lam, får, geder. Du må heller ikke få kød fra vildt (rådyr, dådyr, kronhjort, hare). Kød fra sæl og hval skal du også undgå. Du skal undgå mad, der er fremstillet på basis af disse produkter. Supper og sovse er tit fremstillet på fond, der er kogt på knogler fra svin og okse. Vær opmærksom på: Alt efter lægens vurdering kan det være nødvendigt også at undgå følgende: • Gelatine, som bruges i f.eks. gelé, husblas (desserter/ kager) eller slik (vingummi). Man kan i specialbutikker købe husblas, der er fremstillet på basis af tang, og det må du gerne få. • Pølseprodukter, der er fremstillet med naturtarm (fx en kyllingepølse i tarm fra lam/ svin/ får). • Bouillon/ bouillonterning fra firbenede dyr (svin, okse, lam). Bouillon kan også være brugt i en sovs eller sammenkogt ret. Brug vegetabilske bouillonterninger, eller fjerkræbouillon. Du må gerne: • Du må gerne spise alle former for fjerkræ: kylling, kalkun, struds, and, fasan og andre vilde fugle. • Du må gerne spise alle former for fisk og fiskeprodukter. • Du må gerne spise alle former for skaldyr. • Du må gerne spise alle former for mælkeprodukter: drikkemælk, ost, smør, yoghurt etc. Varedeklaration: Det står på den færdigpakkede fødevare (læs ingredienslisten), hvilken slags kød, der er anvendt. Læs varedeklarationen hver gang du handler, da sammensætningen kan ændre sig fra produktion til produktion! Information, når du spiser ude: På café, restaurant eller hos bageren skal personalet kunne oplyse dig om, hvad maden er fremstillet af. I tvivl? Lad maden stå! Odense Universitetshospital Hudafdeling I og Allergicentret Mail via e-Boks på www.ouh.dk/odei Læs mere om afdelingen på www.ouh.dk/afdi x 1/1 Materiale nr: 147453 20.04.2020
Print
Download PDF fil