Diæt uden hvede Til patienter og pårørende Vælg farve Du skal undgå alle former for mad, hvori der er hvede, imens du bliver udredt. Du skal også undgå mad, der indeholder "spor af hvede" eller hvedestivelse. Hvede kan også hedde: Fx. durum, emmer, enkorn, grahamsmel, kamut, sigtemel, spelt og ølandsmel Følgende gryn er hvedeprodukter: fx bulgur, couscous, mannagryn og semuljegryn. Du skal undgå alle former for hvedesorter uanset forarbejdning fx: groft, kerner, gryn, klid, perle. Følgende information står i deklarationen på færdigpakkede fødevarer: Det skal altid stå på varedeklarationen, om produktet indeholder hvede eller, om der er brugt hvede i fremstillingen af produktet. "Spor af hvede" betyder, at maden måske har været i kontakt med hvede under fremstillingen. Du må ikke spise stivelse, der er baseret på kornsorterne fx hvedestivelse= renset hvedemel. Det står i ingredienslisten, om der er anvendt hvedestivelse, også hvis der er tale om tilsætningsstoffer (E nummer). Læs varedeklarationen hver gang du handler, da sammensætningen kan ændre sig! Information, når du spiser ude: På café, restaurant eller hos bageren skal personalet kunne oplyse dig om, hvad maden er fremstillet af. Følgende fødevarer indeholder ofte hvede: Pasta, brød, kager, farsretter (leverpostej, paté, frikadeller), panering (fiskefilet, koteletter), jævning til sovs og suppe, madlavningsfløde, morgenmadsprodukter (mysli, chokopops), slik, isvafler, dressinger og hvedeøl. Eksempler på fødevarer, der ikke indeholder hvede: Majs og majsmel (Maizena), boghvede, kartoffelmel, quinoa og ris. I tvivl? Lad maden stå! Odense Universitetshospital Hudafdeling I og Allergicentret 65413620 Læs mere om afdelingen på www.ouh.dk/afdi x 1/1 Materiale nr: 126208 15.04.2020
Download PDF fil