Diæt uden nødder Til patienter og pårørende Vælg farve Diæt uden nødder! Du skal undgå alle slags og former for nødder i din mad, imens du bliver udredt. Du skal også undgå mad, der kan indeholde spor af nødder. Du skal undgå følgende nødder: Hasselnød, cashewnød, paranød= Brazil nut, valnød, pekannød, pistacienød, macadamia= Queenslandnød og mandel. Hvis du ikke har fået andet at vide, kan du godt spise peanut (det er en bælgfrugt og ikke en nød). Du kan også spise kerner og frø som fx græskarkerner, solsikkekerner, pinjekerner, birkes og sesam. Følgende fødevarer indeholder ofte nødder: Morgenmadsprodukter, brød, kager, kiks, desserter, chokolade, snacks, is og frugtstænger. Hasselnødder bruges i Nutella og i nougat. Nogle pølser og postejer indeholder pistacienødder. Mandler anvendes i marcipanbrød og makroner kan indeholde mandler. Pesto kan indeholde nødder. Hvis du køber bland selv slik, softice med krymmel eller køber mad med "drys/krymmel", skal du være meget opmærksom på, at der ikke er drysset nødder over i den mad, du tager. Følgende information står i deklarationen på færdigpakkede fødevarer: Det skal altid stå i deklarationen, om der er nødder i maden eller brugt nødder i fremstillingen af produktet. Navnet på de anvendte nødder skal være fremhævet med anden skrift. Spor af nødder betyder, at maden måske har været i kontakt med nødder under fremstillingen. Brug ikke mandelmælk eller olie udvundet af mandler eller nødder. På café eller hos bageren skal personalet kunne fortælle dig, hvad maden er fremstillet af. Læs varedeklarationen hver gang du handler, da indholdet kan ændres! I tvivl? Lad maden stå! Odense Universitetshospital Hudafdeling I og Allergicentret 65413620 Mail via e-boks: www.ouh.dk/odei Læs mere om afdelingen på www.ouh.dk/afdi x 1/1 Materiale nr: 126204 15.04.2020
Download PDF fil