Diæt uden nødder Til patienter og pårørende Vælg farve Diæt uden nødder Du skal undgå alle slags og former for nødder i din mad, imens du bliver udredt.Du skal også undgå mad, der kan indeholde "spor af nødder". Du skal undgå følgende nødder: Hasselnød, cashewnød, paranød = Brazil Nut, valnød, pekannød, pistacienød, mandel, macadamia (Queenslandnød). Hvis du ikke har fået andet at vide, kan du godt spise peanut (peanut er en bælgfrugt og ikke en nød). Du kan også spise kerner og frø som fx. græskarkerner, solsikkekerner, pinjekerner, birkes og sesam. Følgende fødevarer indeholder ofte nødder: Morgenmadsprodukter, brød, kager, kiks, desserter, chokolade, snacks, is, frugtstænger, pesto. Hasselnødder bruges i Nutella og i nougat. Nogle pølser og postejer indeholder pistacienødder. Mandler anvendes i marcipanbrød, og makroner kan indeholde mandler. Hvis du køber "bland selv slik", softice med krymmel eller mad med "drys/krymmel", skal du være meget opmærksom på, at der ikke er "drysset" nødder over i den mad, du tager. Følgende information står i deklarationen på færdigpakkede fødevarer: Det skal altid stå i deklarationen, om der er nødder i maden eller brugt nødder i fremstillingen af produktet. Navnet på de anvendte nødder skal være fremhævet med anden skrift. "Spor af nødder" betyder, at maden måske har været i kontakt med nødder under fremstillingen. Brug ikke mandelmælk eller olie udvundet af mandler eller nødder. På café eller hos bageren skal personalet kunne fortælle dig, hvad maden er fremstillet af. Læs varedeklarationen hver gang du handler, da indholdet kan ændres! I tvivl? Lad maden stå! Odense Universitetshospital Hudafdeling I og Allergicentret Mail via e-Boks på www.ouh.dk/odei Læs mere om afdelingen på www.ouh.dk/afdi x 1/1 Materiale nr: 126146 19.06.2020
Print
Download PDF fil