Kost- og ernæringsråd Til patienter og pårørende Vælg farve Kostvejledning til kræftpatienter Der kan være mange årsager, som har relation til din sygdom eller behandling gør, at du har svært ved at spise. Konsekvenserne er mange, hvis du ikke får nok at spise og dermed taber dig. Du taber muskelmasse og energi, får længere indlæggelse på sygehuset og får nemmere komplikationer. Dette kan give dig et indblik i, hvordan du kan hjælpe dig selv til at spise bedre under dit sygdomsforløb. Fakta • Du skal ikke være bange for, at kræften vokser mere fordi du spiser. • Ernæring kan ikke helbrede en kræftsygdom, men den kan mindske vægttab, forbedre din almene tilstand og dermed give øget livskvalitet. • Tænk mad som medicin, altså noget man skal have. • Du har behov for ekstra protein, fedt og energi. • Ex. på energi og proteinbehov per. dag for en person, der vejer 70 kg, er 7000 KJ og 75 g protein. Hvordan beriger du din kost? • Erstat vand, kaffe, the med drikkevarer, der har et højt indhold af protein og energi. Fx mælk, kakao, koldskål eller drikkeyoghurt. • Spis IKKE groft, grønt og fedtfattigt, da det mætter og tager plads for vigtige fødevarer. • Du kan give din mad mere energi ved at tilsætte fløde, creme fraiche, olie og smør i maden • Fresubin energi, neutral kan tilsættes gryderetter, sovs, kartoffelmos eller bruges i kaffen for at opnå et højere proteinniveau. Fås på apoteket. • Proteinpulver kan blandes til proteindrikke, kan fås i helsekostbutikker eller købes på internettet. Andre gode råd • At spise sammen med andre giver glæde, og større lyst til at spise. • Spis mange små måltider (gerne 6 om dagen) i stedet for få store. Hvis man ikke har den store appetit skal man have halvdelen af dit daglige behov dækket gennem mellem-måltiderne. • Der findes et stort udvalg af proteindrikke med mange forskellige smagsvarianter, som du kan bruge som mellemmåltid. Du kan via lægen få en recept på proteindrikke, som du kan bruge på apoteket. I supermarkederne findes et alternativ fra Arla, der hedder Protin. • Tænk på madens konsistens, det er ofte nemmere at spise blødere kost, når appetitten er lille. Fx kartoffelmos, suppe og hakket kød. • Tal med lægen eller sygeplejersken om hvad der gør, at du har nedsat appetit. Odense Universitetshospital Svendborg Sygehus Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D Tlf. 6541 1919 Mail via e-boks på www.ouh.dk/oded Læs mere om afdelingen på www.ouh.dk/afdd x 1/2 Materiale nr: 113877 11.02.2017
Download PDF fil