Kost og ernæring - maden er en del af behandlingen Til patienter og pårørende Vælg farve Information om ernæring under længerevarende sygdom Din krop kan kun hele og komme sig når du spiser og drikker. Derfor vil vi under din indlæggelse tale med dig om: • hvorfor det er vigtigt, at du spiser og drikker • hvor der findes protein og energi • hvor meget du skal spise og drikke • hvordan du skal spise og drikke efter udskrivelsen Hvorfor er det vigtigt, at du spiser og drikker? Under sygdom og efter operation har din krop brug for at hele op og komme sig. Hertil bruger din krop protein og energi, som den får ved, at du spiser og drikker. Din krop bruger protein og energi til at: • holde hjernen igang • opbygge muskler • vedligeholde tarmsystemet • bekæmpe infektioner • danne blod • hele sår Hvor finder du protein og energi? Protein er kroppens byggesten, som bruges til at genopbygge og vedligeholde din krop. Der findes meget protein i: • kød • fisk • mælkeprodukter • æg • ærter og bønner Energi er kroppens brændstof, som sørger for at din krop fungerer. Energi er det, der på varedeklarationen står som kiloJoule eller kalorier. Det står titforkortet som kJ eller kcal. Der findes meget energi i: • smør og fløde • sukker • kager og desserter • frugtgrød • juice og saft Derfor skal du spise og drikke for at skaffe kroppen protein og energi. Hvor meget skal du spise og drikke? Din krop har brug for ekstra protein og energi, da det er hårdt arbejde for den at hele op og komme sig. Derfor skal du ikke blot spise det, du plejer, men mere end du plejer. Hvordan kan personalet hjælpe dig? Du bliver vejet ved din indlæggelse og herefter en gang om ugen. Ved indlæggelse vil vi også stille dig fire spørgsmål for at afklare, om du har et specielt behov i forhold til ernæring. Derefter vil vi sammen med dig aftale, hvad du skal spise og drikke. Hvis du har et særligt behov, vil vi registrere, hvad og hvor meget du spiser i tre dage. Herefter vurderer vi sammen med dig, om du har brug for special kost/proteindrik eller evt. en samtale med vores diætist. Du er også velkommen til selv at registrere, hvad og hvor meget, du spiser. Du kan altid spørge personalet, om det er relevant for dig. Odense Universitetshospital Reumatologisk Ambulatorium Kløvervænget 7B, Indgang 98 st. Tlf. 65 41 44 45 Læs mere om afdelingen på www.ouh.dk/reuma x 1/2 Materiale nr: 114774 05.01.2018
Download PDF fil