BRØDHVEDE DYRKNINGSRÅD TIL GROWER’S FINEST AVLERE For at kunne opfylde møllernes kvalitetskrav i Grower’s Finest avlen, er det vigtigt at have fokus på kvalitetsparametrene under hele dyrkningen. Allerede ved etablering skal det overvejes, om forfrugten kan give anledning til problemer i dyrkningsåret, enten som fremmedart, sort eller overført smitte. Der er en øget risiko for Fusarium ved majs som forfrugt og ved pløjefri dyrkning. Derfor er majs som forfrugt ikke tilladt, og hvis forfrugten er hvede eller havre kræves pløjning inden såning. UKRUDT Vi anbefaler en effektiv ukrudtsbekæmpelse i starten af vækstperioden, hvilket kan være med til at sikre en højere renhed af afgrøden ved høst og derved mulighe- den for en mere skånsom tærskning af afgrøden. Vær opmærksom på at Glyphosat før høst ikke er lovligt. VÆKSTREGULERING Vækstregulering er ikke tilladt i Grower’s Finest avl. GØDNING Spildevandsslam, i henhold til bekendtgørelse om anvendel- se af affald til jordbrugsformål, er ikke tilladt i indeværende og foregående vækstsæson. En rigtig timing, og evt. tildeling af kvælstof i flere omgange, er en mulig strategi for at minimere risikoen for lejesæd. Ved Grower’s Finest avl af hvede til brød er det vigtigt at opnået højt proteinniveau, hvilket bl.a. afhænger af kvælstof- mængden og tidspunktet for tildelingen. Tildelingen af kvælstof skal ofte foregå af 3-4 gange, dels for at sikre at der er kvælstof nok til dannelse af protein under indlejringen i kernen, og dels for at undgå en for kraftig gødskning tidligt, hvilket kan medføre lejesæd med høstbesvær og et uønsket lavt faldtal til følge. Sidste gødningstildeling bør ligge mellem begyndende skridning (st. 49) og begyndende blomstring (st. 61) med en kvælstofmængde på mellem 30 og 60 kg N pr. ha. Vi anbefaler at bruge fast handelsgødning med svovl, som f.eks. NS 27-4. På dette sene tidspunkt får man generelt ikke det store merudbytte for at tilføre svovl, men svovltilførelsen kan medvirke til en øget proteinprocent og kan give en bedre aminosyresammensætning og dermed bedre bagekvalitet. En tommelfingerregel siger, at 10 kg N som sengødskning kan øge proteinprocent med 0,1-0,2 %-point. www.dlg.dk
Download PDF fil