Side 1

Diæt uden mælk Til patienter og pårørende Vælg farve Diæt uden mælk og mælkeprodukter Du skal undgå mælk i din mad. Du skal undgå mælk fra køer, får og geder uanset forarbejdning (kogt, rå, pasteuriseret, uhomogeniseret, laktosefri). Følgende fødevarer indeholder altid mælk Kærnemælk, fløde, creme fraiche, surmælksprodukter (ymer/A 38, yoghurt etc.), ost, smør og smørbare blandingsprodukter. Følgende fødevarer indeholder ofte mælk eller mælkeprodukter Kager, brød, desserter, is, kage- og pandekagemix. Herudover kan mælk også være anvendt i fx farsretter, pålæg som leverpostej og pølser, rasp, pasta, jævnede supper, sovsejævner og dressing. Slik kan også indeholde mælk Fx chokolade, nougat og fyldte bolsjer. Følgende information står i deklarationen på færdigpakkede fødevarer Det skal altid stå i varedeklarationen, om der er mælk i maden. Ordet mælk skal være fremhævet med anden skrift. "Spor af mælk" betyder, at maden måske har været i kontakt med mælk under fremstillingen. Hvordan du skal forholde dig til "spor af"-mærkningen, aftales med din læge i Allergicentret. Du må gerne spise produkter med mælkesyre, mælkesyrekulturer og kakaosmør. Det er også i orden at spise produkter med laktose (mælkesukker). Læs varedeklarationen hver gang du handler, da indholdet kan ændres. På cafè, restaurant, hos bageren og slagteren skal personalet kunne oplyse dig om, hvad maden er fremstillet af. I tvivl? Lad maden stå. Behov for kosttilskud? Hvis du skal tage tilskud af kalk, vil lægen eller diætisten vejlede dig i dette. Lægen laver grøn recept, hvis barnet skal have modermælkserstatning. Odense Universitetshospital Hudafdeling I og Allergicentret Tlf. 6541 3620 Mail via e-Boks på www.ouh.dk/odei Læs mere om afdelingen på www.ouh.dk/afdi x 1/1 Materiale nr: 156857 25.04.2023

    ...